Cum sa spalati rufele intr-un mod mai ecologic

O gospodarie obisnuita spala in medie aproape 300 de incarcaturi de rufe in fiecare an, consumand aproximativ 22 de tone de apa. Avand in vedere ca fiecare incarcatura de fibre sintetice produce 750.000 de bucati de microplastic – bucati minuscule de plastic care ajung in ocean.

Sa recunoastem – nimeni nu ne-a invatat vreodata cum sa spalam rufele, cu atat mai putin sa o facem in mod ecologic. Dar niciodata nu este prea tarziu pentru a invata si nu a existat niciodata un moment mai important pentru a invata decat acum.

Textilele si rufele contribuie la 35% din poluarea lumii. Avand in vedere schimbarile climatice care se profileaza in viitorul nostru apropiat, este important sa facem cu totii partea noastra pentru a reduce impactul asupra mediului.

Dar ce puteti face daca va spalati rufe acasa? Iata 5 sfaturi oferite de o spalatorie de haine Alba Iulia pentru a va spala rufele intr-un mod mai ecologic:

1. Purtati imbracamintea de mai multe ori

Purtarea hainelor de mai multe ori inainte de a le pune in cosul de rufe face o mare diferenta. Programul Natiunilor Unite pentru Mediu a descoperit ca puteti consuma de pana la cinci ori mai putina energie purtand blugii de cel putin trei ori, spalandu-i in apa rece si sarind peste uscator sau fierul de calcat.

2. Utilizati un detergent de rufe fara toxine

Detergentii conventionali pot contine ingrediente care nu sunt bune pentru tine, hainele tale sau mediu. Substantele chimice toxice – cum ar fi fosfatii si formaldehida – apar in detergentii conventionali, demachiantii de pete si foile pentru uscator si contin substante chimice sintetice legate de perturbarea sistemului endocrin, toxicitatea dezvoltarii si alte probleme de sanatate.

Cautati detergenti ecologici, biodegradabili si fara fosfati, fabricati din ingrediente pe baza de plante si legume (in loc de petrol) – ceea ce inseamna ca sunt mai sanatosi pentru planeta, de la productie pana la ciclul de clatire.

3.Maximizati-va eficienta energetica a masinilor de spalat

Daca aveti o masina de spalat cu incarcare superioara, sunt sanse ca ea sa foloseasca de doua ori mai multa apa pe incarcatura decat o masina cu incarcare frontala. Masinile de spalat cu incarcare frontala care au sigla Energy Star folosesc de obicei intre 70 si 100 de litri pe incarcatura, comparativ cu 160 de litri pentru masinile mai vechi.

Dar daca o masina de spalat noua nu este in bugetul Dvs, mai sunt lucruri pe care le puteti face pentru ca masina de spalat sa fie eficienta din punct de vedere energetic, conform site-ului www.spalatorie-curatatorie-haine.ro. In primul rand, spalati cu apa rece. Se pare ca 90% din energia folosita pentru spalarea rufelor este destinata incalzirii apei, consumand o suma considerabila in fiecare an.

In continuare, asigurati-va ca spalati numai incarcaturi complete de rufe, ceea ce va asigura ca masina dumneavoastra functioneaza la eficienta maxima.

4. Utilizati o bila de lana pentru a maximiza eficienta energetica

Uscatoarele de rufe sunt pe locul doi dupa frigidere in ceea ce priveste consumul de energie in uz casnic, astfel incat reducerea uscarii va reduce amprenta de carbon a casei dvs. Uscarea pe sfoara este cea mai buna optiune de mediu – dar sa recunoastem – cine vrea sau are timp sa-si atarne hainele pe sfoara si sa astepte sa se usuce?
Urmatoarea cea mai buna optiune este folosirea bilelor de lana pentru uscator! Acestea iau locul foilor de uscator incarcate cu substante chimice si poluante, ajuta la reducerea curateniei statice, mentin hainele separate si ajuta la uscarea mai rapida a hainelor!

5. Alegeti fibrele naturale

Fibrele sintetice, cum ar fi poliesterul, acrilul si nailonul, contin mii de bucati microscopice de plastic – si atunci cand sunt spalate – plasticul se desprinde si ajunge in ocean, unde nu se biodegradeaza niciodata. In plus, otraveste viata marina, contribuie la schimbarile climatice, si otraveste aprovizionarea noastra cu alimente. Puteti ajuta problema poluarii cu plastic alegand bumbac organic, lana, in sau alte fibre naturale pentru imbracaminte si lenjerie de pat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *