Cum sa faceti cumparaturi online in siguranta

1. Plasati intotdeauna comenzi dintr-o conexiune sigura

Daca computerul dvs. nu este protejat de software potential rau intentionat, informatiile dvs. financiare si parolele sunt expuse riscului de a fi furate (precum si tot ceea ce stocati pe computer, sau ceea ce faceti online). Acest concept este atat de simplu, dar doar o fractiune din utilizatorii de Internet isi protejeaza in mod adecvat computerele. Utilizati o conexiune sigura – asigurati-va ca firewall-ul computerului este activat.

Daca faceti cumparaturi online in timp ce utilizati o retea wireless, aceasta trebuie sa fie criptata, astfel incat cineva care pandeste in afara casei sa nu va poata colecta informatiile. Evitati sa faceti tranzactii financiare atunci cand utilizati o retea publica, deoarece este posibil sa nu stiti daca este cumva compromisa.

2. Cunoasteti comerciantul si reputatia lor

Daca cunoasteti deja comerciantul, cumparaturile din magazinul lor online sunt foarte sigure. Puteti oricand sa intrati in magazinul local pentru ajutor daca exista o problema si, daca cunoasteti pe altii care au avut experiente pozitive in mod constant cu magazinul online, puteti fi asigurat de calitatea site-ului.

Daca nu cunoasteti magazinul, acesta poate fi totusi o alegere buna; trebuie doar sa mai luati cateva masuri de precautie. Efectuati propria verificare uitandu-va pe site-urile dedicate evaluarii magazinelor online. Daca magazinul nu este evaluat sau nu are recenzii favorabile, nu comandati de pe site-ul lor.

3. Evitati ofertele care par „prea bune pentru a fi adevarate”

Orice magazin online care promite prea mult la un pret prea mic este suspect, sfatuieste website tractoraseonline.ro. Daca pretul este prea mic, luati in considerare daca comerciantul vinde produsele in mod legal, daca veti primi vreodata articolele pentru care ati platit, daca articolele sunt de fapt marca afisata sau doar un inlocuitor ieftin, daca articolul va functiona, daca e posibil sa puteti returna bunurile deteriorate – sau daca comerciantul castiga venituri suplimentare prin vanzarea informatiilor tale financiare. Magazinele online neserioase – ca si variantele lor in format fizic – pot lansa o oferta de pret absurd de scazut, si apoi sustine ca stocul este epuizat, pentru a incerca sa va vanda altceva – printr-o inselatorie clasica de tip „momeala si schimbare”.

4. Nu folositi un magazin online care solicita mai multe informatii decat este necesar pentru a face vanzarea

Asteptati-va sa furnizati o metoda de plata, o adresa de expediere, un numar de telefon si o adresa de e-mail, dar daca comerciantul solicita alte informatii, evitati cumparaturile de acolo. Nu doriti sa le oferiti niciodata informatii despre contul dvs. bancar, informatiile de natura privata, sau o copie a permisului de conducere. Unele firme pun intrebari despre interesele Dvs, dar acestea ar trebui sa fie intotdeauna optionale, si ar trebui sa fiti precaut in ceea ce priveste furnizarea informatiilor.

Comerciantul revinde, inchiriaza sau distribuie informatiile dvs.? Verificati politica de confidentialitate a site-ului pentru a intelege cat de expuse pot deveni informatiile dvs. Multe magazine explica in mod clar ca nu distribuie, nu vand sau inchiriaza informatiile despre consumatori – altii afirma ca detin informatiile Dvs si ca le pot folosi (sau abuza de ele) oricum doresc. Ramaneti totusi la magazinele care va respecta confidentialitatea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *