7 plante de interior pentru un aer mai curat

Daca nu doriti purificatoare de aer si filtre HEPA de combatere a poluarii aerului din interiorul casei dumneavoastra, dar sunteti pentru o optiune mai ecologica, utilizati plantele de casa. Studiile arata ca plantele filtreaza compusi organici volatili, ceea ce duce la reducerea poluarii aerului din interior. Surprinzator, dar nivelurile de poluanti din interior pot fi de 2 pana la 5 ori – si, ocazional, de 100 de ori – mai mari decat nivelurile de poluanti din aer liber, facandu-l unul dintre primele cinci riscuri de mediu pentru sanatatea publica. Asadar, vizitati o pepiniera locala si aduceti acasa cateva dintre aceste plante pentru un aer curat:

1. Crinul
Aceasta planta iubitoare de umbra indeparteaza trei dintre cele mai comune pericole: formaldehida, benzenul si tricloretilena. Benzenul este un agent cancerigen gasit in vopsele, ceara de mobilier si de lustruit. Tricloretilena poate fi gasita in cerneluri si vopsele. Fiti atenti insa ca aceasta planta este otravitoare pentru animalele de companie.

2. Planta paianjen (Chlorophytum comosum)
Ideala pentru apartamente, planta paianjen are frunzele lungi si flori mici albe. Va scapa de benzen, formaldehida, monoxid de carbon si xilen, un compus gasit in multi solventi si diluanti pentru vopsele.

3. Planta-sarpe
Planta sarpe este una dintre cele mai bune plante de apartament pentru filtrarea formaldehidei. Deoarece elibereaza oxigen timp de noapte, contrar indicatiilor care nu recomanda plantele in dormitor noaptea (tocmai pentru ca noaptea, plantele degaja altceva decat oxigen), dormitorul este chiar o locatie optima pentru aceasta planta.

4. Aloe
Aloea este usor de crescut si ofera multe beneficii. Aloe calmeaza arsurile. Dar, de asemenea ajuta la eliminarea de formaldehida si benzen din aer. Este usor sa creasca si prospera in lumina soarelui.

5. Plantele de cauciuc
Plantele de cauciuc sunt cu intretinere redusa si eficiente in eliminarea monoxidului de carbon, formaldehida si tricloretilena din aer. Aceasta planta are nevoie de lumina puternica, indirecta.

6. Iedera englezeasca
Aceasta planta se dezvolta cel mai bine in camere cu putina lumina solara. Frunzele sale absorb formaldehida, un poluant comun utilizat in fabricarea produselor pentru constructii, inclusiv dusumele, si colorantii sintetici din covoare.

7. Bambusul
Plantele de bambus cresc intre 1,5 pana la 3 metri inaltime si filtreaza formaldehida, benzenul si monoxidul de carbon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *